Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Tim za kvalitet | Dom Starih Podgorica
Nurse older man fist bumping

Tim za kvalitet

INTEGRISANI SISTEM UPRAVLJANJA KVALITETOM I BEZBJEDNOSTI HRANE (ISO I HACCP)

Početkom maja 2024. godine, Dom je usješno prošao sertifikacionu provjeru sistema menadžmenta prema zahtjevima ISO 9001 i HACCP standarda. 
ISO 9001:2015 je međunarodni standard koji sadrži zahtjeve za sistem upravljanja kvalitetom koje organizacija mora da ispuni da bi uskladila svoje poslovanje sa međunarodno priznatim normama.
Uvođenjem ovog standarda, JU Dom starih “Podgorica” će podići kvalitet pružanja usluge na najviši nivo, a sve u cilju zadovoljenja potreba naših korisnika. Interne procedure razvijene u sklopu standarda olakšavaju poslovanje, unutrašnju organizaciju i dinamiku procesa sa jasno preciziranim odgovornostima i ovlašćenjima, kako bi se rizik od greške sveo na minimum.
U sklopu ISO standarda usvojene su 22 procedure i pet uputstava, a samo neke od njih su: Procedura za upravljanje i kontrolu ljekova; Procedura za komunikaciju u lancu njege/brige; Procedura za medicinsku njegu/brigu; Procedura za identifikaciju i prijem korisnika; Procedura za definisanje rada radno-okupacione terapije; Procedura za prijem i prestanak njege/brige za korisnika; Procedura o mjerama i aktivnostima u slučaju incidentnih događaja koji mogu ugroziti bezbjednost i život korisnika; Procedura postupanja po pritužbama korisnika; Procedura o posjetama i sprečavanju ulaska neovlašćenih lica; Procedura o primjeni neophodnih mjera u cilju sprečavanja korisnika od povređivanja, samopovređivanja i nanošenja materijalne štete; Procedura o zaključavanju objekta tokom noći i u visokorizičnim situacijama itd.

HACCP je sistem bezbjednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. Njegova primjena podrazumijeva poštovanje standardnih operativnih procedura i uputstava kojima se smanjuju rizici po bezbjednost hrane. 
HACCP se sastoji od šest procedura unutar kojih se precizno definiše rad kuhinje, održavanje higijene, prijem i skladištenje sirovina, povlačenje proizvoda, uzorkovanje itd.
Tim  za kvalitet je najviši stručni organ rukovođenja i upravljanja Sistemom kvaliteta u JU Dom starih “Podgorica”. Sastav Tima za kvalitet je određen posebnom odlukom direktora. Radom tima rukovodi menadžer Tima za kvalitet, a njegov zamjenik se imenuje po potrebi, ili ulogu obavlja administrator Tima.